Kielet avaimena kanssakäymiseen
Jo nuorena aikuisena kiinnostuin tutkimaan uusia paikkoja ja kulttuureita. Nykyisin olenkin matkailun saralla myös ammatillinen toimija. Aluksi tutustuminen oli ennemminkin vain paikkoihin ja maihin kohdistuvaa, mutta aina yksi matkailun aspekti on paikalliset ihmiset. Usein reissussa tutustuu toisiin matkailijoihin ja omasta kokemuksestani voin sanoa, että useimmin heihin tutustuminen on helpompaa kuin paikallisiin ihmisiin. Kuitenkin rikkaimmat ystävyssuhteet ovat omalla kohdallani muodostuneet paikallisten ihmisten kanssa, vaikka määrällisesti muihin matkailijoihin onkin muodostunut enemmän ystävyyssuhteita.
Ystävyyssuhteiden muodostumiseen muiden matkailijoiden ja paikallisten kanssa voi vaikuttaa myös hierarkiset asiat. Hierarkia ihmisryhmien välillä saattaa vaihdella hyvinkin paljon riippuen maasta jossa vierailee. Itse olen matkustanut eniten Kaakkois-Aasiassa, Etelä-Euroopassa ja Väli-Amerikassa. Etenkin Kaakkois-Aasiassa tuntuu, että edelleen on olemassa jonkinlainen luokkajako, vaikka se ehkä puheenaiheena onkin hieman tabu.
Koska usein ne henkilöt joiden kanssa olet tekemisissä ovat sinua palvelemassa tavalla tai toisella, voi aitojen ystävyyssuhteiden luominen paikallisiin olla hankalaa. Usein esteenä ystävyyssuhteiden syntymiseen on myös aika. Matkaillessa kannattaakin rohkaista mielensä ja toimia keskustelun avaajana tutustuakseen syvemmin paikallisiin ihmisiin. Ehkä itse en edusta keskiarvoa, mutta olen kuitenkin hieman hiljainen ja ujo aloittamaan keskusteluja, jolloin ensimmäisen keskustelun avaus jää usein tekemättä tai siihen kuluu aikaa. Lisäksi ystävyyssuhteen muodostumiseen mielestäni vaaditaan aikaa ja useampia kertoja yhdessä tekemistä sekä keskusteluja henkilöiden välillä.
Yhteinen kieli on kuitenkin usein se joka eniten rajoittaa kanssakäyntiä. Vaikka aina ei edes yhteistä kieltä tarvita ja eleet sekä kehonkieli riittävät pitkälle ihmissuhteissa ja asioiden hoitamisessa, on se tarpeen ystävyyden syventämiseksi. Ystävyyteen tarvitaan toisen tuntemista, joka on vähintäänkin haastavaa saavuttaa ilman yhteistä kieltä. Vaikka monissa maissa paikalliset puhuvat jotakin valtakieltä, kuten englantia, ranskaa tai espanjaa, on maailmassa myös useita valtioita, jonka väestö ei puhu mitään edellämainituista. Kuitenkin usein mielletään, että englanti on matkailun pääkieli, vaikka näin ei aina ole. Esimerkiksi Väli- ja Etelä-Amerikan maihin matkustaessa kannattaa espanjan perusteet ottaa haltuun. Ainakin sen verran että saat hotellihuoneen ja aterian tilattua, koska saattaa hyvinkin olla ettei englannilla pärjää. Kuitenkin isossa osassa maailmaa englanti on se kieli, jolla pärjää ja asiat hoituvat. Englanti onkin virallinen kieli esimerkiksi Filippiineillä, mutta se ei tarkoita että kaikki paikalliset sielläkään englantia puhuisivat sujuvasti.
Muiden matkustajien kanssa yhteinen kieli ja yhteisesti kiinnostavat keskustelun aiheet löytyvät usein helposti. Lisäksi kynnys aloittaa keskustelu on yleensä matala ja keskustelu alkaa ikäänkuin itsestään. Tästä johtuen enemmän ystävyysuhteita muodostuu muihin matkailijoihin kuin paikallisiin. Heihin ystävystyminen usein vaatii enemmän vaivaa, mikäli sitä voi vaivaksi kutsua. Yleensä paikalliset joiden kanssa olet tekemisissä ovat monesti myös töissä eikä heillä ole aikaa lähteä hetken mielijohteesta retkelle tai illalliselle kanssasi.
Jotta pystyisit ulkomaalaisena ymmärtämään ja tutustumaan aidosti paikalliseen kulttuuriin ja elämäntapaan, se tapahtuu mielestäni vain tutustumalla paikallisiin ihmisiin. Tämä on yksi syy miksi mielestäni ystävyyssuhteet paikallisten kanssa ovat rikkaampia. Toinen syy on, että ystävyyssuhteet jotka syntyvät paikallisten ihmisten kanssa ovat harvinaisempia ja siksi erityisiä.
Monissa maissa ihmiset ovat todella vieraanvaisia. Maailmalla vieraanvaraisuus onkin enemmän sääntö kuin poikkeus. Kuitenkin paikalliset ovat monesti myös ujoja ulkomaalaisia kohtaan ja jos saat kutsun jonkun kotiin, on se erityinen tilanne sekä heille että sinulle. Milloin sinä olet kutsunut vieraan ihmisen luoksesi syömään tai juhlimaan vaikka isoäitisi syntymäpäiviä? Vaikka kutsuilla yhteisen kielen puute hankaloittaisi keskustelua, on usein paikalla joku henkilö jonka kielitaito riittää toimimaan tulkkina sinun ja muiden henkilöiden välillä. Yhteisen kielen puutteet eivät tarkoita etteikö keskutelu olisi hauskaa ja antoisaa.
Kielien opiskelu kannattaa. Mitä useampaa kieltä osaat, sitä useammat ovet ovat auki sinulle. Lapsille kannattaa opettaa kieliä jo pienestä lähtien. Olen matkoillani saanut tavata paljon sekä matkustavia, että monikulttuurisia perheitä. On aina yhtä yllättävää ja hauskaa kuulla kun esimerkiksi 5-vuotias vaihtaa sujuvasti kielestä toiseen puhuessaan äidille ja isälle. Aikuisenakin voit oppia uusia kieliä. Yleensä he jotka jo osaavat kolmea tai usempaa kieltä, oppivat uusia kieliä nopeammin. Kuitenkin kaikki voivat oppia uusia kieliä, se vaatii vain tahtoa. Aivojen fyysinen aktivointi on itse kielen oppimisen lisäksi aikuiselle hyvä kannustin. Joidenkin tutkimuksien mukaan kielien opiskelun on myös todettu ehkäisevän muistisairauksien syntymistä. Kielien opiskeluun löytyy useita tapoja, kuten puhelin sovellukset, ilta- ja aikuiskoulut, itseopiskelu mm. kirjoista, matkailu sekä verkkotunnit.
Tämän artikkelin sinulle tarjoaa Opi Englantia, joka on yksityisiä englannin verkkotunteja tarjoava palvelu. Opi Englantia palvelun opettajat ovat Filippiineiltä ja oppitunnit käydään englanninkielellä. Tästä ei kuitenkaan pidä pelästyä tai ajatella, että sinun tarvitsisi jo osata englannin kieltä. Opettajasi osaa sovittaa englannin tason sinun tarpeidesi mukaisesti ja tarvittaessa myös käyttää käännöspalvelua asian selvittämiseksi. Eli voit rohkeasti lähteä kokeilemaan. Opi Englantia tarjoaakin ilmaisen kokeilutunnin, joka ei sido mihinkään. Et siis voi hävitä mitään, voit vain voittaa! Ensimmäiseksi voitat yleensä itsesi ja se tuntuu aina hyvältä.